Tips för stekning

Tips för stekning
Av fina råvaror är det lätt att tillreda läcker mat

Hantera fisken varsamt

• Fisk är en känslig råvara som kräver omsorgsfull och varsam hantering.
• Fisken ska bara kokas eller stekas tills köttets äggvita har stelnat och färgen har blivit ogenomskinlig. Undvik att steka eller koka fisken för länge – då blir den hård och torr.
• Stek fisken långsamt på svag eller medelhög värme. Fisken bränner vid om den läggs i för het panna.
• Det säkraste sättet att tillreda fisk är att låta den sjuda under lock i en liten mängd vätska. Du kan också använda en blandning av matolja och smör.

Så steker du köttet

• Ta fram köttet i rumstemperatur minst en halv timme innan det ska stekas.
• En blandning av matolja och smör ger köttet en fin stekyta. Stekpannan är lagom varm när smöret har smält in med oljan och skummet börjar försvinna.
• Om matfettet blir för brunt eller börjar osa, rengör du pannan och börjar om på nytt.
• Täck endast två tredjedelar av pannans yta, så den inte svalnar för mycket. Om pannan är för sval avger köttet sin vätska och blir torrt och grått.
• Bryn köttet så att hela ytans porer snabbt stängs och saftigheten bevaras. Därefter kan temperaturen vid behov sänkas och man kan fortsätta steka köttet till önskat resultat.
• Låt biffen stå och dra några minuter efter stekningen innan den serveras.
• Griskött ska alltid genomstekas helt.

Låt fågelköttet sjuda

• Fågelkött blir saftigt när du först bryner ytan till en vacker färg och sedan låter det sjuda färdigt i pannan eller inlindat i folie i ugnen.
• Du kan använda en steknål för att kontrollera att köttet är klart. Köttet är saftigast precis när köttsaften skiftar från litet rödaktig till klar. Då lossar köttet också lätt från benen.
• Kycklingkött ska alltid genomstekas helt (tills köttsaften har en klar färg). Undvik ändå att grädda för länge – speciellt ljust kött med låg fetthalt blir torrt om man steker det länge.