Hackmans historia

Hackmans historia
Från handelsföretag i hansastad till ledande expert i Norden

Den driftiga ättlingen till en handelsfamilj

Varumärket Hackmans historia började år 1790, då Johan Friedrich Hackman flyttade från Bremen till hansastaden Viborg och fick tillstånd att öppna sitt eget handelshus. Han byggde upp ett framgångsrikt trävaruföretag och upptäckte de möjligheter som sågindustrin erbjöd även i Finland. I början av 1800-talet köpte Hackman det lilla bruket Sorsakoski med såg, kvarn och tegelbruk i östra Finland. Bestick började Hackman tillverka på en liten ort i närheten av Viborg år 1876 – vid den tiden leddes företaget redan av Johan Friedrich den yngre.

Metallindustri med design som framgångsfaktor

I början av 1890-talet flyttade Hackman hela sin produktionen av bestick till Sorsakoski. Brukssamhället var ett litet, tidstypiskt samhälle och bolaget ansvarade även för arbetstagarnas basservice. Efter att Sorsakoski såg totalförstördes i en brand i slutet av 1800-talet koncentrerade Hackman hela sin verksamhet på metallindustri.

År 1902 inleddes tillverkning av förmånliga bestick smidda av ett enda metallstycke, och på 1920-talet kom nyheten som skulle förändra hela marknaden – det rostfria stålet. Formgivarna kunde leka med formens nya dimensioner, medan tillverkarna hade förmånen av ett revolutionerande hållbart och praktiskt material. På 1950-talet utökades Sorsakoskis produktsortiment med kaffepannor, kastruller och andra köksredskap samt med rör och behållare. På 1960-talet moderniserade kända formgivare som Kaj Franck och Bertel Gardberg Hackmans bestickssortiment. Adolf Babels Savoniabestick gjorde fabriken till en av den nordiska besticksformgivningens flaggskepp. 

Hackman, som idag är ett av Fiskars Groups varumärken, är fortfarande en av de ledande experterna på tillverkning av nordiska bestick.