Vanligaste frågorna

 • +-

  Hur vet man om en gammal stekpanna eller kastrull passar på en induktionshäll?


  Du kan testa kärlets induktionsduglighet med t.ex. en kylskåpsmagnet, om du inte har möjlighet att prova själva induktionshällen. Kärlet är induktionsdugligt, om magneten fastnar ordentligt i kärlets botten, om den inte gör det fungerar kärlet inte på en induktionshäll, eftersom den fungerar med hjälp av magnetism.

 • +-

  Varför får man inte förvara mat i en kastrull/stekpanna med beläggning?


  Kraftigt saltade och kryddade maträtter kan påverka beläggningen och försvaga dess egenskaper. Det är alltså inte frågan om att det skulle lossna någonting från produkten i maten, utan snarare tvärtom.

 • +-

  Kan man använda Hackmans stekpannor och kastruller i ugnen?


  Ugnsdugligheten varierar mellan olika produktfamiljer och beror på vilket material produkterna är tillverkade av. Du kan kontrollera vilka produkter som kan användas i ugn på produktsidorna på vår webbplats.

 • +-

  Hur lång livslängd har stekpannor?


  Livslängden beror mycket på hur mycket och på vilket sätt stekpannorna används och hur de sköts. Livslängden för en stekpanna med beläggning som är avsedd för hemmabruk brukar anses vara 2–5 år beroende på hur ofta den används och hur den sköts.

 • +-

  Var tillverkas Hackmans produkter?


  En betydande del av Hackman-produkterna tillverkas i Sorsakoski kok- och stekkärlsfabrik. En del av våra produkter kommer från kontraktsbaserade tillverkare i EU eller Asien. Läs mer här >>

 • +-

  Varför har min rostfria kastrull fått gråvita prickar?


  Gråvita prickar och fläckar kan komma från kalkhaltigt vatten. Du kan få bort dem genom att koka en ättikslösning i kastrullen (1 dl ättika per 1 liter vatten), skölja och torka. Ett annat knep du kan testa är att gnugga prickarna med en citronhalva.

 • +-

  Varför finns det små vita fläckar eller frätskador i min rostfria kastrull?


  Om man tillsätter salt i kallt vatten, kan det uppstå små vitaktiga fläckar i kastrullen, men de försvinner vid användning. Ett tips är att tillsätta salt först efter att vattnet har börjat koka eller i den färdiga maten.

 • +-

  Vad beror det på att min rostfria kastrull är regnbågsfärgad inuti?


  Det så kallade regnbågsfenomenet är helt ofarligt och orsakas av snabba temperaturförändringar, t.ex. om ett hett kärl töms genast efter användning. Färgerna försvinner vid användning, men du kan också hetta upp en ättikslösning i kärlet (1 dl ättika per 1 liter vatten). Prova också på att gnugga kastrullen med en halv citron.

 • +-

  Hur gör man bäst rent en vidbränd kastrull?


  Blötlägg kastrullen i varmt vatten blandat med tvättmedel eller koka tvättmedelslösningen i kastrullen, 1 dl tvättpulver per 1 liter vatten. Tvätta och torka som vanligt efteråt. För rostfria stålprodukter kan du också använda stålrengöringsmedel.

 • +-

  Hur får man bort limfläckar från stål?


  För att ta bort limfläckar kan du prova med en blandning av varmt vatten och matolja.