Linnea – bekväm elegans för matbordet

Hackmans nya bestickserie, Linnea, tittar bakåt med ett nytt och spännande perspektiv. Inspirationen till Linnea är traditionella finska vardagsbestick och i serien finns tydliga spår av detta arv. Samtidigt kan man uppfatta ett modernt tänkesätt i designdetaljerna och komforten. Dessa festliga bestick passar även vardagliga middagar.

När svenske designern Jens Fager fick i uppdrag att skapa traditionella bestick som skulle komplettera Hackmans klassiker – Savonia, Carelia och Lion – blev han till en början lite ställd. ”Jag är inte så traditionell av mig och de nya besticken kändes som en utmaning. Bestick finns i så många olika utformningar och utrymmet för att leka med designdetaljerna är relativt begränsat på de här viktiga handverktygen. Men när jag hade kollat på den finska besticktraditionen fick jag, överraskande nog, enkelt en tydlig grundidé som jag kunde utveckla på ett mer nyskapande sätt.”

Grundidén – en knopp mellan handtaget och överdelen – är en designreferens till de gamla besticken från Sorsakoski och Fiskars, som hade en liknande knopp. Besticktraditionen syns också i skedens klassiska skålform, gaffelns långa spetsar och bestickens bekväma känsla. Linnea känns nästan som en förlängning av handen, vilket är resultatet av mycket arbete med designens detaljer.

Funktionalitet är ett nyckelord för Fager, som tidigare även har jobbat som kock. ”Alla verktyg i köket måste helt enkelt fungera – det är det absolut viktigaste. Detsamma gäller bestick och tallrikar – de ska inte ta uppmärksamheten från maten eller sällskapet, själva middagen. Bestick måste kännas naturliga och välbalanserade i handen. Det har vi lyckats med genom att fokusera på detaljerna och jobba hårt med att få varenda liten detalj att kännas helt rätt”, säger Fager.

Handtagens mjuka ändar och former gör att de robusta besticken ligger bra i handen och knoppen ger balans och ett stabilt element att trycka fingrarna mot. Skeden och gaffeln håller maten bra och passar fint i munnen. Knoppen har också en speciell och praktisk funktion: knivbladet rör aldrig bordet och på så sätt blir det inga fläckar när du lägger ned kniven eftersom knoppen håller upp bladet.

Det här setet består av de vanligaste besticken: tesked, matsked, gaffel och kniv. Ett särskilt salladsset kompletterar serien.

Linnea kompletterar Hackmans funktionella designklassiker med ny estetik. De eleganta och bekväma besticken passar perfekt till alla middagar där hemma. Designen passar till middagsfester när bordet är dukat med de bästa kärlserierna och glasen du har. Samtidigt gör den avslappnade känslan och perfekta funktionaliteten att Linnea är en bestickserie som du vill plocka fram alla dagar i veckan.

Jens Fager

Med en examen från Konstfack i Stockholm har Jens Fager (född 1979) gjort ett stort avtryck på den internationella designscenen med utställningar i Tokyo, London, Milano, Toronto och Stockholm. Grunden i hans designfilosofi är att behandla varje produkt på ett ärligt sätt och identifiera dess huvudsakliga funktion för att kunna skapa en känsla av enkelhet. I Fagers verk finns en känsla av humor, surrealism och poesi. Fager arbetar med en mängd olika arkitektur- och inredningsprojekt samt designföremål.

”Det handlar om vardagslivet och våra grundläggande behov som uppstår vid dagliga upplevelser. Min uppgift som designer är att försöka göra världen lite mer funktionell, effektiv och vacker med mindre inverkan på naturen”, förklarar han. Fager jobbar med sitt team i sin egen studio i Ängelholm. Jag försöker alltid gå på magkänslan när vi startar ett nytt projekt eller samarbete. Om det finns en personlig drivkraft och passion kan vi börja utmana tillverkarna och produktionen i industrin. Tillsammans kan vi ta fram något bättre, roligare och en produkt som vi behöver.”